Jierren lyn naam ik diel oan in training Earmoedbeleid en doe waard it gedicht ‘Mijn moeder is een held’ foardroegen, foarige wike hearde ik it ek wer by de startgearkomst Inclusie. omwille fan de tiid folgt no allinnch it leste couplet:
‘ Mijn moeder is een held`
Ze heeft een prachtige smoes verzonnen,
Waardoor ik niet mee hoefde op schoolreis.
Nou hoeven we gelukkig ook niet meer na te denken over de aanschaf van een
Toilettas met spullen, zakgeld, pyjama,
Ondergoed dat door iedereen gezien mag worden,
Extra beltegoed, de verzekering,
Vervanging van mijn krantenwijk
En het geld van 2 keer oppassen mislopen.
Mijn moeder is een held.
Maar ik kan niet over haar opscheppen,
Omdat ze niet wil dat iemand weet dat we zo weinig geld hebben.
Skamte, dat moat net underskat wurde by earmoed. Hoefolle minsken soene der weze, dy’t de smoarge wask net buten hingje? De cifers sizze net alles…
En ek al liket is hjir dan relatief mei te fallen; Litte we mear insette op it foarkommen fan earmoed yn plak fan allinnich pleisters plakke.
Om werom te kommen op skamte; it oantal ynwenners dat gebruk makket fan de voedselbank is hjir relatief sjoen ek net sa heech. Mar hoe soe it komme as we ynwenners mei struktureel te min ynkommen yn ‘e moanne, op in oare manier stypje soene, troch bygelyks extra jild op in bankpaske te stoarten? Yn it plak fan in beskamsumme reis nei de voedselbank?
Dan troch nei de besprekking fan it Onderzoeksrapport Rekkenkeamer-Earmoedbelied; wy binne it folslein iens mei de konklusies en oanbefellingen fan de rekkenkeamer en gean no oer op beanderjen fan de fragen yn it Nederlâns.
1. Hoe ziet u de noodzaak van het opstellen van specifiek armoedebeleid met meetbare doelen?
De fractie van PvdA/GL acht het zeer wenselijk dat er meer aandacht komt voor armoedebeleid en dat hier specifiek beleid voor komt, met concreet en meetbare doelen, waarbij de 3 belangrijke pijlers; armoede, schulden en preventie een nadrukkelijke plek krijgen. Graag bij uitwerking zoveel mogelijk recente cijfers gebruiken. Wij zijn voorstander van een ruimhartig armoedebeleid ipv minimaal voldoen aan landelijke richtlijnen.
2. Wilt u inzetten op versimpeling? Welke maatregelen zouden volgens u het meeste effectief zijn om de toegang tot armoederegelingen te vereenvoudigen en versimpelen?
Jazeker! Wij hebben hier ook al meerdere keren om gevraagd. Wat in onze optiek het meest effectief zou kunnen zijn is dat inwoners op 1 plek terecht kunnen. Een fysiek loket zou laagdrempelig toegankelijk moeten zijn, zodat inwoners geen afspraak hoeven te maken om langs te komen, bemens dit loket met alle disciplines; inkomensconsulent, Kearn/Amargi/Humanitas/et cetera.
3. Wilt u inzetten op meer aandacht bij het bekendmaken van beschikbare regelingen? Zo ja, op welke manier?
Ja, ondanks dat er al extra op ingezet is door college, waarvoor dank, blijkt in de praktijk dat er toch nog veel inwoners zijn die geen gebruik maken van bestaande regelingen, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen. Dit betekent dat minder inwoners maatschappelijk, sportief en cultureel deelnemen aan de mienskip. Onze fractie wil dat iedereen mee kan doen, dat is pas een inclusieve samenleving en stelt voor om bij uitleg van regelingen meer gebruik te maken van animaties en/of gesproken korte filmpjes in plaats van grote lappen onbegrijpelijke tekst. Verder zou voorlichting op scholen en inzet op scholen van ervaringsdeskundige (n) ook bij kunnen dragen aan groter bereik.
4. Wat zijn uw verwachtingen met betrekking tot het versterken van de gemeentelijke regie en het maatschappelijk middenveld?
In het Rekenkamerrapport wordt ook genoemd dat het belangrijk is dat de gemeente de regierol pakt en wij onderschrijven dit van harte, het kan niet zo zijn dat intern al onduidelijkheid is over wie welke casus oppakt. We verwachten hierin verbetering en dat er altijd gekozen wordt voor een samenhangende aanpak, waarin ieders deskundigheid optimaal wordt gebruikt, om de inwoner weer toekomst te bieden.
Uteinlik lefert In goed earmoedebelied mear op as it kostet’.
Sofie Kleinhuis